Stand van zaken

WEEK 12

Corona

Zal het lukken om op 10 mei te vertrekken…nog geen vaccinatieplanning ontvangen…elke dag vol verwachting naar de brievenbus…zal een derde golf de grenzen sluiten….who knowns. Mijn principe: “ik bereid me vol voor op 10 mei”, lukt het niet, dan herplannen we naar de eerste “window of opportunity”

Navigatie

Heeft me heel wat energie gekost en veel “try and error”, maar uiteindelijk heb ik mijn GPS GSX60 geactualiseerd met de nodige upgrades en kaarten van Basecamp. Bij elke rit testen we de navigatie via smartphone en GPS. Het werkt nog niet optimaal, maar elke dag kan ik een en ander verbeteren. Nu nog zorgen dat we, voor een 8-tal uren onderweg, over de nodige stroom beschikken. Ook hier hebben we al getest met smartphone op ultralage verbruiksmode en met een highpowerbank. Technologie kost immers energie. Energie van batterij/ directe aansluiting/ zon. Deze laatste optie nog verder te bekijken.

Maximale autonomie daar streven we naar. Echter moeten we beseffen: dit is geen tocht door de verre toendra of hete sahari, dit is een onderweg-verhaal door landen met vele mogelijkheden en waar mensen zeker ook openstaan voor steun. Het streven naar autonomie is meer principieel dan strikt noodzakelijk.

Paklijst

Ook hier wordt verder aan gewerkt, allemaal rekening gehouden met de specifieke omstandigheden en vereisten.

Alle kledij niet in katoen maar in synthetisch materiaal dat snel kan drogen.

EHBO, zonne-en regenbescherming. Regenkledij hebben we de voorbije weken goed kunnen uittesten. Voor de zon kijken we steeds naar 50+ bescherming. Ook hier weer de regel: ” efficiënt maar ook steeds een minimaal gewicht”. Zelfde principe bijvoorbeeld ook voor slaapzak en lakenzak. Het lijstje met openstaande artikelen wordt steeds korter echter finaal moeten we er voor zorgen dat we de 20 kg niet verschrijden.

Training

Leggen nu geregeld 80 km af met 10 kg last. Sterke polderwinden blijven me uitdagen, maar voel wel dat er “vooruitgang” is. Volgende uitdaging hogere frequentie, klimmen en meer bagagelast.

Website/Blog

Loopt goed. Meesten volgen via Faceboookpagina maar ook via LinkedIn en Twitter. Deze soiale media krijgen allen hun info van de website inclusief een blog. Vaste artikels zoals de geschiedenis van de Camino daarvoor kan je best ook de website zelf rechtstreeks volgen. Op de homepagina kan je je registeren. Zal hier goede syntheseteksten zoeken, niet tendentieus maar “objectief kritisch”. Dit zal echter een “groeiend verhaal”zijn.

En ja hoe meer jullie delen met vrienden hoe meer volk hoe meer reacties en suggesties👍en later hoe meer mogelijkheden voor ondersteuning T Veldzicht.

T Veldzicht

Heb de voorbije weken ook een gesprek gehad met Hilde de Directrice. Deze instelling in Sint Kruis, ook aanwezig in andere Brugse deelgemeenten en Beernem, zorgt voor de ontplooiing van talenten. Talenten die ze zo graag delen met de buurt.

Hun kok droomt van een “Foodmobiel”(minicaravan) voor de verkoop van soep en eigen groenten. Binnenkort krijgen ze een eigen pagina op mijn website. Later meer.

NOG 7 WEKEN TE GAAN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: