Rit 7 Chartres -Saint Hilaire la Gravelle

7 juni 2021. Vandaag een rit gepland van 87.7km, effectief 97.3 km afgelegd.

Chartres de stad aan de Eure. Een heel belangrijke pelgrim-ettapeplaats. Met natuurlijk de Kathedraal en in de oude binnenstad mooie Romaanse huizen. Chartres ook de internationale Parfumstad.

Voor ik “en route” vertrek eerst een kort bezoekje aan de Kathedraal, hoop daar mijn dagelijkse stempel te kunnen krijgen. De Kathedraal imponeert vanuit de hoogte. Ik moet een keuze maken, ofwel een iets gemakkelijke klim, maar langer, of een meer directe klim, maar veel zwaarder. Kies voor de korte pijn. Met de fiets aan mijn zijde, klauter ik naar boven, onderweg aangesproken en gemotiveerd door een iets oudere dame. Ze zei me:” Ben lid van de liturgische raad van de Kathedraal, wil je gerust een en ander vertellen over dit monument. Respect voor je pelgrimage”. Ik zeg haar dat ik de Kathedraal graag kort wou bezoeken en mijn stempel halen, maar dat ik moeilijk mijn fiets alleen kan achterlaten. “Geen probleem” zegt ze me “ik zal wel op je fiets letten”. Ondertussen vertelt ze me mooie verhalen over een opvallende gerestaureerd torentje. “Hier zullen de schatten bewaard worden” zegt ze me. En over het blauw van de glasramen van Chartres dat niemand ooit heeft kunnen evenaren.

Tijdens mijn bezoek overvallen me wel emoties, die immense krachtuitstraling is overweldigend.

In de sacristie krijg ik mijn stempel. Onder de indruk, en zeer dankbaar dat ik door die dame de kans kreeg om dit monument kort te mogen bezoeken. Ook zei ze me deze avond voor me te zullen bidden. Blijkbaar zie ik er toch wel vermoeid uit 😉. Vol goede moed zet ik mijn weg verder.

Ik laat achter mij een terecht indrukwekkend Romaans meesterstuk. Het noordelijk portaal is gewijd aan het Oude testament, het zuidelijk portaal aan het Nieuwe testament. De kleurrschakeringen van de loodglasramen ( 12 de- 13 de eeuw) zijn indrukwekkend mooi en een van de enige ongeschonden in de wereld. Hopelijk kruisen onze wegen nog.

Het blauw van Chartres
Mijn gids en lid liturgische raad Chartres
Mooier Sint Jacobbeeld toont de weg
Verlaat Chartres via mooi fietspad

Na het dal van de Eure, doorkruisen we weer golvende graanvelden tussen de Seine en de Loire. Bij St Germain volgen we de bovenloop van de Loir.

Deze krachtige rivieren blijven het landschap tekenen

Trekken verder langs vele mooie dorpen en steden zoals Bonneval oud vestingstadje, Châteaudun met een kasteel op een 60 meter hoge rots en Douy slapend langs de Loir

Vele oude omwallingen gekleurd door de natuur
We volgen weldegelijk de St Jacobsroute
Nog natte kledij kan tijdens rustpauze even luchten
Cháteaudun
Cháteaudun
Cháteau langs de Loir

Vandaag logeer ik in een ietswat mysterieuze b@b. Op het adres aangekomen, een ietwat rommelig uitziende hondenkennel, vermoed ik dat dit hier niet de plek is. Een wat hinkende nors uitziende dame, zegt me maar te volgen, het is maar 3 km verder. Na een “wilde achtervolging”, stopt ze voor een eerder bouwvallig uitziende boerderij.” We zijn er”zegt ze me. “Hier ben je eigenlijk gans alleen, alleen op het bovenverdiep woont nog een jong koppeltje”. En ja alles is meer dan in orde en ik kan zelfs stoofvlees met aardappeltjes opwarmen. Klein incidentje: in de slaapkamer stonden 2 bedden. Bij de eerste waar ik effe wou gaan opzitten, zakte ik er door, beentjes in de lucht. De andere bedstee bleek ok.

Finaal een mooie dag waarbij Chartres blijft plakken en de immense kracht van wonderlijke stromen. Misschien is het de overweldigheid van mens en natuur die me raakt. Tot morgen

3 gedachten over “Rit 7 Chartres -Saint Hilaire la Gravelle

  1. Geboren verteller. Weinig inspanningen vereist als lezer om je te ‘verplaatsen’ in tijd en ruimte. Benieuwd naar het volgend avontuur.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: