Rit 8 Saint Hilaire la Gravelle – Tours

8 juni 2021. Vandaag rit gepland van 92.8 km. Heb er 99.9 km afgelegd.

Fietsen in het begin door een gebied met toch nog wat fikse hellingen. Na Vendôme meer landbouwgebied met lichtere beklimmingen.

Opnieuw door vele stille dorpen zoals Morée, Fréteval, Chançay en Vernou-sur-Brenne. En de grotere gemeente Château-Renault in het dal bij de samenvloeïng van Brenne en de Gault.

Vendôme is de grootste stad onderweg, de groene stad in de Loirvallei. Oude stadsmuren, middeleeuwse vakwerkhuizen, een kasteel en ook twee bijzondere monumenten mn de abdijkerk St Trinty en de tour St Martin.

Rivier de “zevenslaper” Vendôme

De Trinity abdijkerk was een benedictijnenklooster dat in 1035 in Vendôme werd gesticht door Geoffrey Martel en zijn eerste vrouw, Agnes van Bourgondië. De abdij stond onder het directe gezag van de paus en was dus belangrijk.

Abdijkerk St Trinity Vendôme
Abdijkerk St Trinity Vendôme portaal

Tour St Martin is een geïsoleerde klokkentoren en de voormalige klokkentoren van een kerk die vrijwel het gehele oppervlakte van het huidige plein in beslag nam.

Tour St Martin Vendôme
Effe afkoelen

Finaal fietsen we meer en meer langs schaduwrijke fietspaden in het dal van de Brenne en langs de Loire richting Tours.

De Brenne
Schaduwrijk fietspad langs de Loire naar Tours

Via de Loirehangbrug fietsen we de stad Tours in. Indrukwekkend zicht op de Kathedraal. Zeer belangrijk als etappeplaats voor de pelgrims. Morgen zal ik echter de voornaamste kerk voor de inwoners van Tours even bezoeken mn de Basiliek St Martin.

Nu even verpozen bij deze christelijke gemeenschap die voor diverse opvang zorgt meestal voor kwetsbaren maar dus ook voor pelgrims. Zeer vriendelijk en enthousiast ontvangst door de concierge Maurice. Daar het wat laat was en de kok wat vroeger weg was om te gaan supporteren voor”la France”, me wat moeten behelpen met “voorproeven” van wat klaar stond voor het ontbijt. Mijn gastheer was zeer creatief. Door de avondklok kon ik het stad niet meer in. Dus na een lange tocht snel neergeploft in mijn bedstee👍

Gîte Hameau St Michel
Directrice van vereniging SOLIHA de volgende ochtend bij vertrek

Vandaag fijn berichtje ontvangen met foto van de krant. Toffe verassing👍

Fijn artikel op initiatief van ‘T Veldzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: