Rit 10 Châtellerault – Payroux

10 juni 2021: Vandaag rit gepland van 85.2 km, finaal heb ik er 89.7 afgelegd.

Na mijn overnachting in” hotel Sully”, binnengesprongen in het kerkje “St. Jacques” op het einde van de straat. Daar staat tevens een mooi St Jacobsbeeld.

Eglise St Jacques met in het portaal de 12 apostelen
Sint Jacob in volle tenue

Eerst nog even afdalen naar de Vienne, om de brug nog te bewonderen en een opname te doen. Ga dan snel mijn sleutels afgeven in het ” Office de Tourisme”.

Pont Henri IV over de Vienne

Vanuit Châtellerault gaat de rit langs het riviertje de Clain.

We zullen onderweg opnieuw dorpen en steden doortrekken zoals Naintré, Dissay, Poitiers, Gençay aan de samenvloeiing van Belle en Clouère en Château-Garnier.

Rond St Cyr zijn er weer enkele hellingen. Na Poitiers wordt het dan weer een rustiger landschap. Lichtglooiende velden en de akkers met zonnebloemen vallen op en hier en daar ook wijnbouw.

Kort na vertrek pendel ik langs een indrukwekkend golfterrein ” Golf du Haut Poitou”. Prachtige ligging in Beaumont St Cyr, in het dal aan de oevers van een meer. Het lijkt uitnodigend en dat blijkt het ook zo te zijn. Geen opmerkingen, wel een vriendelijke invitatie, plaatsje met beste zicht op het terrein en toelichting door de Manager. Respect voor zij die respect tonen. “To copy”. Mijn Camino-fietsje is intussen wel opgevallen

Genieten in de Golf du Haut Poitou

Ook onderweg weer enkele indrukwekkende “Château’s” zoals in Dissay.

15 de eeuwse kasteel zomerverblijf van de bisschop van Poitiers

Ter hoogte van Poitiers veel borden met Poitiers 732.

“Tijdens de Slag bij Poitiers in oktober 732 of 733 versloeg de Frankische hofmeier Karel Martel een Moors leger onder emir Abdul Rahman. De uitkomst van deze veldslag bracht de noordwaartse expansie van de islam uit Spanje tot staan en wordt traditioneel geassocieerd met het begin van de reconquista”. Zo dat weten we dan ook weer

Poitiers ligt langs de Clain. Gelegen op de grens tussen het Centrum en Zuid Frankrijk. Pelgrimsstad met vele kerken.

Poitiers brug over de Clain

Onderweg ontmoeten we tot op heden nog niet veel Pelgrims. Wel vandaag korte ontmoeting met Franse mama en zoon. Ze puft en zegt:” Dit jaar niet verder dan Saint Jean Pied du Port”. Gebukt onder de zware last van hun rugzak, zetten ze hun Camino verder.

Mijn verblijf is bij ” Chez Valade” in Payroux. Het is een Engels koppel zo geplukt uit een Britse serie: ” Out in the Sun”. Zeer vriendelijke en gedienstig. De vrouw des huizes schrikt wel als ze me zes glazen water met smaakje ziet verdrinken. Het zwembad kon me echter niet weglokken van een horizontaal recupmoment.

3 gedachten over “Rit 10 Châtellerault – Payroux

  1. Prachtige foto’s en interessante informatie. Een mens krijgt na elke lezing van een dergelijk verslag goesting om zelf met de fiets te vertrekken. Dank voor feedback commander: geniet er van!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: