Rit 22: Navarrete – Belorado

24 juni 2021: Vandaag rit gepland van 78 km. Finaal heb ik er 63 km afgelegd. Zie hiernavolgend beide tracks.

Na een lange spannende nacht vertrek ik opnieuw opgeladen voor wat ik zou noemen een overgangsrit richting Burgos.

Navarrete en haar omgeving , voornamelijk gekend voor de heerlijke wijnen, laat ik achter in de stilte van de ochtend.

De route is weer uitdagend. In de aanvang heuvelachtig en droog landschap met voornamelijk wijnbouw.

We doorkruisen vandaag de volgende dorpen en steden Najera, Cardenas, Berceo, Santo Domingo de la Calzada en Castildelgado.

We zullen initieel de geplande route via Najera en Berceo volgen richting Santa Domingo de la Calzada, weg van de drukke N120.

Na Santa Domingo zullen we echter wel de N120 volgen direct richting Belorado en korten we zo de geplande route toch wat in.

In Nãjera houden we even halt op de brug over de Rio Najerilla en hebben we zicht op de oude stad tegen een indrukwekkende achtergrond van roodbruine rotsen met vele grotten en waar vele koningen van Navarra in het mausoleum begraven liggen.

Najara

Geregeld klimmen we door groene wegen dieper in het gebergte.

Najara

In alle dorpen worden we herinnerd aan de Camino zowel qua symbolen als de vele albergues die pelgrims lokken.

Ciriñuela

De provincie Burgos verwelkomt ons.

De kathedraal van Santo Domingo de la Calzada herbergt de graftombe van Sto.Domingo en volgens de vertellingen daarnaast een levende kip met haan in een mooi hok. Heb dit spijtig genoeg niet kunnen checken omdat ik moeilijk mijn fiets alleen kon achterlaten.

Santo Domingo de la Calzada Kathedraal

De stad is dus bekend door de Kathedraal waarin een kip en een haan worden gehouden. Dit houdt verband met de volgende legende:In de veertiende eeuw was een Duits echtpaar met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostela. Tijdens de overnachting in Santo Domingo probeerde een meisje de zoon te verleiden, maar de jongen ging daar niet op in. Het meisje beschuldigde toen de jongen van diefstal. Hij werd veroordeeld en opgehangen. De bedroefde ouders vervolgden hun weg. Op de terugreis constateerden ze dat hun zoon levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter, die op dat moment net aan tafel zat. “Die jongen is net zo levend als deze gebraden kip!” zei de rechter. Het vervolg laat zich raden: de kip kwam tot leven en de rechter gaf de jongen aan zijn ouders terug. lees Wikipedia

Santo Domingo de la Calzada Kathedraal
Santo Domingo de la Calzada
Santo de la Domingo de la Calzada Kathedraal

Tijdig komen we aan in Belorado een klein sympathiek stadje langs de drukke N 120 . Het is effe zoeken naar mijn nieuwe hostel. Deze avond op de Plaza Major toch nog even tijd nemen voor een warme maaltijd. Morgen richting Burgos, kijk er naar uit.

Belorado Plaza Mayor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: