Rit 23: Belorado – Burgos

25 juni 2021: Vandaag geplande rit van 61,3 km. Heb finaal 56,2 km afgelegd.

Voor mijn rit aan te vatten, ga ik eerst mijn standaard “onderwegpakket” bijeen sprokkelen bij de lokale kruidenierswinkel. Bananen, fruityoghurts, perziken, nectarinen en een fles melk vervolledigen mijn picknick . Onderweg enkele “cola’s on ice” vullen dan het dagje aan tot het avondmaal.

Belorado lokale kruidenierswinkel
Mijn standaard onderwegpakket
Belorado Plaza Mayor
Belorado

De rit is door een indrukwekkend landschap op grote hoogte, veelal tussen 800 en 1100 m en dit tot in Sahagun 200km verder, de Tierra de Campos.

Tierra de Campos is een grote historische en natuurlijke regio die zich uitstrekt over de provincies León, Zamora, Valladolid en Palencia, in Castilië en León, Spanje. Het is een uitgestrekte, verlaten vlakte met enkele brede golvingen van het terrein.

We doorkruisen hierbij ook de Montes de OCA het mooiste fietsgebied van de Camino.

Rio Ritorto
Rio Ritorto

We trekken vandaag, onderweg door de hiernavolgend dorpen en steden. Tosantos, Villafranca, San Juan de Ortega, Santovenia de OCA en Ibeas de Juarros.

Tosantos een dorpje met een 60-tal inwoners met een historiek van verzorging van de pelgrims. Nu meestal stenen getuigen

Tosantos Dorpskerk
Tosantos Dorpskerk
Tosantos Parochiale Albergue

Vandaag fiets ik door wat Sweerman noemt de “mooiste fietsroute van de Camino”. Het eerste deel is wijds en erg open. Wild beweegt in het struikgewas. De stilte is dominant. Reeën springen door het hoge gras.

Tierra de Campos

Tijdens deze doortocht geef ik mijn volgers een update en vertel het verhaal van de gesloten herberg en de nacht in het donker. Maak ook duidelijk dat deze tocht door dringt tot je diepste vezels. Geen heroïsch verhaal maar wel eentje van extreem veel op de tanden bijten en van fysieke pijn. Gezien ik alles doe zonder e-versterking is elke scherpe heuvel een uitdaging, een opzoeken van limieten.

Tierra de Campos
Tierra de Campos
Tierra de Campos

In het tweede deel van de route doorkruisen we de vallei van de Montes de OCA. Langs deze wegen geven bomen geregeld beschermende schaduw. Lommer die pelgrims maar ook soldaten beschermende tegen de hitte van de dag. Het is ook genieten van de natuurlijke stilte met vele geluiden.

Montes de OCA
Montes de OCA

We naderen Burgos en ik hou halte in een Monasterio San Juan de Ortega, gelegen langs de route. Volgens de verhalen wordt hier gratis soep aangeboden. Bij mijn aankomst blijkt dit vroeger wel de gewoonte geweest te zijn, maar was dit een initiatief van een enkele kloosterling die echter overleden is. Dus geen soep, wel bezoek van een wel bijzondere herbergier😉. Zie de filmpjes 👍

Klooster San Juan de Ortega
San Juan de Ortega

Ontmoet een zeer sympathiek Oostenrijks koppel die de Camino stappen. De dame claimt zelfs dat haar rugproblemen verbeteren als ze de Camino doet. Klinkt vreemd met die zware rugzak, maar blijkbaar is haar model rugversterkend. Heeft iemand ook een dergelijke ervaring, deel het.

Vreemde bezoeker in de Monasterio

Onderweg ontmoet ik ook twee sympathieke kerels per toeval van Hoogstraten, de gemeente waar ik vele jaren van mijn jeugd gewoond heb. Plots is er veel herkenning van plekken en mensen. Fijn even die herinneringen hier op een vreemde plek te kunnen delen met wat jongere tijdsgenoten.

Beiden pakken het iets anders aan. Doen de rit van Santiago naar huis. Gevolgd door hun partners die hen opwachten in de volgende B&B. Dus geen bagagelast met alle focus op fietsen.

Een 20-tal km voor het einde heb ik meer en meer zadelpijn, vrees dat ik een pijnlijke prijs betaal voor een nog niet droge koersbroek. Laatste kilometers kan ik niet meer op het zadel zitten. Dit wordt een groot probleem

We naderen Burgos, Verblijf in een hostel in het centrum. Wil mijn rustdag maximaal kunnen genieten en dus reserveerde ik zo dicht mogelijk bij voorzieningen en historische merkpunten, maar eerst schade aan de weke delen vaststellen en zien hoe we dit oplossen.

Na eigen onderzoek blijkt het er dramatisch slecht uit te zien. Externe consultaties kunnen me niet redden dus besluit ik het zelf aan te pakken anders komt het ganse project in gevaar. No time to loose. Besluit me in eerste instantie met een grote hoeveelheid ontsmettingsalcohol te behandelen. De pijn is bijna niet te harden. Na enkele uren lijden op mijn bed, verzacht ik de wonde met grote hoeveelheden zalf. Laat in de avond strompel ik naar een dicht bijgelegen restaurant. Een San Miguel zal me weer wat licht moeten geven/maken. Wait and see tomorrow.

Burgos restaurant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: