Rit 19: Jaca – Yesa

21 juni 2021. Gisteren tweede rustdag in Jaca daarover straks meer. Vandaag rit gepland van 90.3 km. Finaal heb ik er 70,1 km afgelegd.

Even een toelichting. Ik volg de geplande routes van Sweerman. In Spanje wordt er wel geregeld van de Mainroute afgeweken, voor het opzoeken van rustige wegen en ook voor het ontdekken van Camino-gerelateerde monumenten. Dus afhankelijk van mijn dagelijkse evaluatie van weer, routeprofiel en afstand, kan de route aangepast worden. Ook onderweg kan ik routeaanpassingen doorvoeren. Finaal blijft het tijdig bereiken van mijn volgend verblijf ( voor valavond) een prioriteit. En in Frankrijk heb ik al een kilometertegoed opgebouwd 😉

20 juni was mijn tweede rustdag.

Na de zware Somport-rit was het gisteren genieten van rust. Al waren de weergoden niet goed gehumeurd, het ontspande gewoon, op een zondag, te slenteren door de binnenstad van Jaca.

Jaca ligt sinds oudsher op de belangrijke Aragon route die in Puenta la Reina samenkomt in de Camino Francès.

Sinds Aragon samengevoegd is met Catalonië ligt het bestuurlijk centrum echter in Zaragoza.

Jaca is ook van oudsher een universiteitsstad.

Het eerste wat me opvalt is de 16de eeuwse Citadel. Zoals we herkennen van enkele Nederlandse grensdorpen, een vesting omringt door muren in een vijfhoek.

Tegenover de Citadel ligt het oudere stadsgedeelte met o.a. de 11de eeuwse Kathedraal. Ander opvallend monument is de 15de eeuwse gevangenistoren.

Kathedraal van Jaca
15de eeuwse gevangenistoren
Mooie opvallende gevel binnenstad Jaca
Ramiro 1 (1007-1063)

Na een weldoene rustdag nu klaar voor een eerste Spaanse etappe. Deze morgen wel even de route aangepast. Fiets nu rechtstreeks naar Puente la Reina de Jaca niet te verwarren met Puente la Reina waar we binnen enkele dagen “afmeren”. Onderweg naar Yesa gaan we via Sta.Cruz de la Serós, Puenta la Reina de Jaca, Berdún en Tiermas. Eerste deel van de rit volg ik het dal van de rivier Aragon en finaal het stuwmeer van Yesa.

Berghellingen variërend van vorm en kleur kaderen het landschap. Na Puenta worden we geregeld weer geconfronteerd met korte maar soms stevige hellingen.

Onderweg sla ik af van de N240, richting Santa Cruz de la Serós. Dit dorpje is op zich een monument, een rustplaats voor pelgrims met een o.a. de kerk Santa Maria die onderdeel was van een invloedrijke benedictijner vrouwenklooster.

Santa Cruz de la Serós
Kerk Santa Maria in Santa Cruz de la Serós
Kerk Santa Maria in Santa Cruz de la Serós

Wuivende graanvelden omzomen de Aragon en verzachten de hardheid van het massieve landschap. Een bijzonder sterke Westenwind overheerst de vlakte. Regelmatige korte maar hevige buien dwingen me geregeld mijn kledij aan te passen.

Vallei van Aragon
Vallei van Aragon

In Puenta la Reina de Jaca overbruggen we de Rio Aragón. We blijven even genieten van haar kracht.

Rio Aragon
Rio Aragon

Vanaf nu wordt het landschap minder vriendelijk. Bijzonder ruige heuvels omringen het dal. Ze lijken meer op kleine vulkanen van gestolte lava.

Ansódal
Ansódal
Ansódal
Mijlpalen getuigen van toen

Op zo een heuvelrug ligt het Middeleeuwse stadje Berdún. Het is mogelijk dat enkele toegangswegen onder water verdwijnen na de afwerking van de nieuwe snelweg A21. Er is immers een plan om dan het niveau van het stuwmeer van Yesa te verhogen.

Berdún
Berdún

Het stuwmeer heeft een gigantisch impact op de regio. Enerzijds verdwijnen er bepaalde natuur- en woongebieden, anderzijds tovert men prachtige waterpartijen en oevers.

Het stuwmeer verovert meer en meer valleien rond Yesa
Stuwmeer Yesa
Stuwmeer Yesa
Stuwmeer Yesa
Stuwmeer Yesa

Bij nadering Yesa geeft mijn track een afslag aan richting Monasterio de Leyre. Er zal wel 6 km hard moeten geklommen worden. Na enkele km krijg ik meer en meer indicaties dat deze weg alleen is voor personeel van de abdij. Kan nu niet meer terug, wil ik tijdig aankomen. Heb zonder braak wel enige hindernissen moeten omzeilen. Op mijn limiet kom ik aan in mijn nieuw verblijf. Zeer vriendelijk ontvangst. Geen albergue vandaag maar wel een zeer mooie etappeplaats voor een pelgrim met goede voorzieningen en aanvaardbare prijzen.

Gisteren waren mijn gedachten wel in Brugge bij het doopsel van de kleinkinderen Louise en Manou.

Morgen zal ik eerst even genieten van het prachtige uitzicht over de vallei en het meer.

Klaar voor een nieuwe uitdaging.

Monasterio de Leyre.
Kort maar perfect verblijf in de abdij met goede voorzieningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: