Rit 18: Urdos (Fr)- Jaca(Es)

19 juni 2021: Vandaag rit gepland van 46,1 km. Finaal heb ik 47,8 km afgelegd.

Eerst nog voorraad opslaan in het winkeltje naast de albergue. Voor onderweg neem ik meestal fruit en yoghourts mee eventueel een broodje. Alles op te bergen in de reistassen die het minste zon moeten verdragen.

Vandaag een uitdagende rit. Eerst een beklimming van 16 km naar 1630m en nadien een afdaling van een 30 km van 8,0% naar Jaca. Na Urdos krijgen we een meer open weidelandschap. Onderweg passeren we Somport , Candanchú, Canfranc-Estación, Canfranc en Borau.

Urdos

Buiten Urdos fietsen we in eerste instantie mee met het verkeer richting tunnel. De tunnel is echter verboden voor fietsverkeer. Na enige tijd geven de ” gendarmes” aan dat het voor de Col du Somport, hier de afslag nemen is. Ze zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. “Het is wel erg steil”, waarschuwen ze me. Ze kijken enigszins bezorgd naar mijn zwaarbeladen fiets.

Zoals verwacht moet ik tijdens de beklimming vele stukken stappen met de fiets aan mijn zij. Vele gedeelten zijn echter beschermd door schaduw. Aan de Franse zijde van de berg is het wegens meer regen groener dan aan de Spaanse kant die blijkbaar meer dor is. Er is gelukkig ook weinig wegverkeer. Dit verzacht het ” stille fietslijden”.

Het is genieten van de geluiden, geuren en ruigheid van dit gebergte. Gebeiteld door de eeuwen heen. Bewandeld door generaties pelgrims. Aragon lonkt aan de andere kant van deze reus.

Het bordje Spanje 400m nodigt me uit voor een LIVE op facebook. Hierna de link.

https://fb.watch/6eNBoL1kzB/

Finaal zie en voel ik de grens. Een gevoel van voldoening maar ook van spijt voor de herinneringen die achter me liggen en van nieuwsgierigheid naar wat nog moet komen. Een dubbel gevoel dat ik vermoedelijk nog meer en meer zal ondergaan.

Op de top geef ik een LIVE update via Facebook. Heb deze spijtig genoeg niet opgeslagen. Indien iemand dit wel deed, graag een kopietje overmaken. Thanks

Het weer wordt plots heel bewolkt ik besluit in de cafetaria aan de Spaanse kant even een verfrissing te nemen, alvorens de afdaling aan te vatten. Aan de overzijde valt een monument met Caminosymbolen me op. Het is duidelijk Camino heeft in dit gedeelte van Spanje een belangrijke plaats.

Als ik de afdaling start, begint het zeer intens te stortregenen. Zo intens dat ik met moeite zie waar ik fiets. De afdaling is zo nog gevaarlijker geworden. Wat zal ik doen. Stoppen en schuilen of doorgaan. Besluit door te bijten. Het wordt een helse rit van een 30 km door de striemende regen die mijn gezicht geselt. Plekjes zoals Canfranc en Borau flitsen aan mij voorbij. In Canfranc-Estación stop ik enkele minuten om even op adem te komen.

Spaanse wintersportgebied Candanchú met de toeristenplaats Canfranc-Estación

In Jaca aangekomen blijkt op het voorziene adres geen albergue te bespeuren. Plots zie ik een politieteam. Ik denk dat ze wel duidelijk mijn vertwijfeling zagen. Met veel geduld gaan ze samen met mij op zoek naar de betrokken albergue. Deze vinden we uiteindelijk downhill terwijl het adres uphill was. Uitgeput, voornamelijk door de barre weersomstandigheden die mijn opperste concentratie vroegen, kom ik uiteindelijk aan in de albergue.

Finaal krijg ik een kamer alleen en probeert de kok me er terug bovenop te krijgen met lekkere frietjes en hamburgers. Dat lukt wel degelijk en gezien ik morgen mijn tweede rustdag heb voel ik de batterijen weer opgeladen met veel goesting. Kijk uit naar wat het land van Arogon te bieden heeft. Jaca hoofdstad van het vroegere koninkrijk Aragon zal ik morgen ontdekken.

2 gedachten over “Rit 18: Urdos (Fr)- Jaca(Es)

  1. Persoonlijk vind ik dit het mooiste traject waar je ons van liet mee proeven. Echt jammer van het rotweer tijdens de afdaling. Gelukkig was er het “happy end”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: