Rit 17: Oloron St. Marie – Urdos

18 juni 2021: Vandaag rit gepland van 43,7 km richting hoogste top van de tocht. Finaal heb ik 44,1 km afgelegd.

Deze morgen toch met een zekere spanning vertrokken. Beklimming van het eerste deel van de Somport, op weg naar de laatste Franse gemeente, op weg naar de uitdagende Pyreneeën en Spaanse hooggebergten, op weg naar een eerste scherpe confrontatie met mezelf. Zal het me lukken, vandaag?Maar zeker morgen?

Oloron-St. Marie is een echte Caminostad met overal historische en eigentijdse merkpunten.

Kathedraal van Oloron-St.Marie

Oloron-St Marie is gelegen aan de Aspevallei en bestaat uit drie entiteiten die met de tijd één geheel zijn gaan vormen. Entiteiten Oloron, Ste. Croix en Ste. Marie die zich vormen rond de drie riviertjes die in de stad samenkomen m’n de riviertjes d’Oloron, d’Ossau en Aspe.

Oloron-St. Marie

” Is dit de juiste weg richting Urdos?”. Een vriendelijke man knikt bevestigend. Voel dat hij wat meer wil weten.

“Ik ben van ’52 “, zegt hij, “ik ook”, zeg ik, “van februari”, “ik van juni”, zegt hij. “Ah een youngster”, zeg ik al glimlachend. “Tof dat je dit doet”, zegt hij, “wens je het allerbeste”. Voelde een verbondenheid met deze man, leeftijdsgenoot. Warme ontmoeting.

Oloron St. Marie een kruispunt van pelgrimroutes

Oloron is ook de plaats waar men geregeld een teveel aan bagage terugstuurd naar huis en waar men zijn uitrusting nakijkt en herstelt voor men begint met de beklimming van de Somport en de Spaanse hooggebergten. Ikzelf plan een revisie van mijn fiets tijdens de rustdagen. Ik besluit geen bagage terug te sturen. Minder nodige items vertegenwoordigen een te klein aandeel in het gewicht, dus doe wel een”opruiming”, maar stuur niks terug.

De route die we volgen over de Somport was in de vroegere tijden de meest gebruikte route. De route via de Westelijke Roelandpas was toen nog te gevaarlijk.

We passeren dorpjes zoals St. Christau, Sarrance, Bedous, Acous, Etsaut/Borce en eindbestemming voor vandaag Urdos.

De klim van 56 km naar de Col doe ik dus in twee etappes eerst naar Urdos zo ga ik vandaag van 200 naar 800 hoogtemeters en morgen dan de klim naar 1630 m.

Tijdens mijn beklimming, geniet ik van de open landschappen die me elke bocht opnieuw verrassen met onroerende vergezichten. Telkens stel ik me de vraag, waar ligt nu de top van de Somport eigenlijk. Voorlopig verbergt hij zich nog graag achter de wolken.

Saint Christau met haar thermale bronnen.

Saint Christau
Saint Christau

Begin van de namiddag na contact met de albergue weet ik dat ik geen avondmaal meer moet verwachten. Beslis om halt te houden in Sarrance voor een gezonde salade. Mijn kacheltje met goed blijven branden.

Sarrance
Sarrance
Bedous
Acous

in de omgeving van Borce hebben we het Nationaal Park van de Pyreneeën, een van de weinige plaatsen in West-Europa met nog enkele wilde beren.

De finale kilometers naar Urdos zijn extreem zwaar. De avond valt, de uitbater van de albergue belt me op, lukt het me nog. Ik stel hem gerust, maar vervloek mijn eigen onmacht. De laatste km moet ik al mijn krachten verzamelen om de eindmeet te halen. Toch nog vriendelijk maar wel ongeduldig begroet hij mij , jonge man samen met zijn stille waakzame moeder. Ik ben de enige gast. Ben daar wel blij om. Weer alleen in een groot gebouw wel met alle faciliteiten. Koop nog wat fruit en yoghourts in zijn winkeltje en geniet van de stilte zodra hij de deur achter zich dicht trek. Eindelijk rust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: