Rit 16: Sorde-l’Abbaye – Oloron-St.-Marie.

17 juni 2021: Vandaag een rit gepland van 63,7 km. Finaal heb ik 68 km afgelegd.

Na een heerlijk ontbijt verlaat ik Sorde-l’Abbaye.

De abdij is opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

De vriendelijk omringende gemeenschap heeft mijn sympathie en waardering meer dan verdiend. Thanks.

Deze rit is een belangrijke overgangsrit. We maken ons klaar om de Pyreneeën te trotseren.

In feite ben ik erg ongeduldig om eraan te beginnen. De uitdaging, de verleiding van het onbekende haalt het op objectieve fysieke overwegingen.

De ganse dag wel onaangenaam nat weer. Tevens dagen geniepige hellingen me voortdurend uit.

Tijdens deze rit doorkruisen we o.a. Athos, Sauveterre-de-Béarn, Laàs, Navarrenx

Bij mijn passage door Athos stilgestaan bij de woning van deze Musketier. Held van vroegere jeugdverhalen van Alexandre Dumas.

Athos

In Athos ook even halt gehouden aan het kerkje St Pierre met in het portaal een schelp en een St Jacobsbeeld. Het is duidelijk, Camino is ook hier dominant aanwezig.

Eglise St. Pierre in Athos

Laas klopt zich opvallend op de borst. Het centrum van de wereld. Een goede basis zelfvertrouwen kan helpen om zichzelf op de kaart te zetten.

Laas

In de voormiddag tussen de buien door even genieten van een koffiekoek.

Het stadje Sauveterre-de-Béarn ligt verscholen op een erg steile rots. Overblijfselen van een Middeleeuwse burcht kijken uit over de vallei met de rivier Gave d’Oloron.

Sauveterre-de-Béarn

Het slechte weer verergert.

Om even aan het natte weer te ontsnappen, besluit ik om te genieten van de lusten van een gezellige restaurantbediening, lekker beschermd door een overdekt terrasje. Eerste maal dat ik het gevoel heb dat ik me effe wil verwennen. Mogelijk toch ook een stille voldoening dat ik de tocht door Frankrijk al bij al goed verwerkte.

Het sombere weer wordt gekleurd door de prachtige ontluikende velden zonnebloemen.

in Oloron-St.-Marie verbleef ik in het laatste airb@b verblijf van deze tocht. Spijtig genoeg geen avondmaal, wel een ontbijt.

Gezien ik steeds rond de middag contact neem met het volgend verblijf, met melding van mijn vermoedelijk uur van aankomst en tevens pols naar de mogelijkheden voor avondmaal en ontbijt, weet ik steeds of ik mij onderweg moet bevoorraden. Geef tevens steeds omstreeks 1600 een update van het aankomstuur. Deze aanpak is zeer rendabel en vermijdt verrassingen.

Hier in Oloron zeer verzorgd verblijf, wel gebeurd alles zeer afstandelijk maar wel correct.

Morgen mijn eerste deel van de beklimming van de hoogste top van deze tocht.

2 gedachten over “Rit 16: Sorde-l’Abbaye – Oloron-St.-Marie.

  1. Mooi. De weersomstandigheden bepalen in zeer grote mate de beleving van de uitdaging. Goed dat je de Pyreneeën in je hoofd laat ‘tollen’. Dit ‘verzacht’ de invloed van het slechte weer. ‘Making the best in a bad situation’: groot gelijk om jezelf te verwennen. In Maastricht staat eveneens een levensgroot standbeeld van een musketier, goed om te weten dat je er nog eentje vond. Dankzij de videobeelden en klank wordt jouw beleving van de natuurlijke omgeving en de (zalige) rust extra in de verf gezet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: