Rit 15: Onesse-Laharie – Sorde-l’Abbaye.

16 juni 2021: Vandaag rit gepland van 76,8 km’s. Uiteindelijk heb ik 76,9 km’s afgelegd.

Vandaag het laatste deel van de Landes doorkruisen. Een tocht waarbij we binnen dit prachtig natuurgebied, ook meer en meer open ruimten zien waar, met intense besproeiing aardbeien, maîs, asperges en andere gewassen gekweekt worden.

Tijdens deze rit doorkruisen we o.a. de gemeenten Lesperon, Taller, Buglose, Berceau de St. Vincent-de-Paul, de stad Dax en ook Peyrehorade.

In Lesperon met drie gehuchten Tireveste, Tireculotte en Tiregillet. Herinnering aan de tijden toen pelgrims van overbodige bagage werden afgeholpen. Ik zou toevoegen al dan niet vrijwillig.😉

Bij mijn vertrek deze ochtend gaf de gastvrouw me een ganse voorraad mee voor onderweg. Bijzondere gastvrijheid. Fijn dat dit onvoorwaardelijk kan. Tussendoor dus genieten van frisse yoghurt en ander lekkers en zet me even langs de kant in Taller waar ik fiets langs de Rue de Compostelle.😉👍

Verpozen in Taller

Tijdens het eerste deel kan ik me blijven verwonderen over de onmetelijkheid van de Landes.

Wanneer we Dax naderen verandert het landschap. Het vlakke terrein wordt weer heuvelachtig. Dennenbossen worden vervangen door loofbossen en grote weiden. In open ruimten tussen de bossen, wordt voornamelijk maïs gekweekt.

Dax is een stad in het Franse departement Landes in de zuidwestelijke regio Aquitanië. Het is, na Mont-de-Marsan, de op een na grootste stad van het departement.

Dax

Met 12 thermen is het Landes kuuroord van Dax de meest bezochte thermenstad van Frankrijk. Zijn water en modder met genezende werking worden gebruikt voor de behandeling van o.a. reumatologie

Vanaf Dax klimt de weg naar Peyrehorade. Vanaf Peyrehorade gaan we definitief naar een nieuw landschap met een opeenvolging van dorpen en historische steden. Met op de achtergrond de Pyreneeën.

St. Vincent-de-Paul

Saint-Vincent-de-Paul is een gemeente in het Franse departement Landes. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Dax. Oorspronkelijk heette het dorp Pouy, maar in 1828 werd het hernoemd naar de heilige Vincentius a Paulo, die hier geboren werd. Hij deed veel voor de arme bevolking.

St. Vincent-de-Paul

Sorde-l’Abbaye een authentiek oud pelgrimsplaatsje gebouwd rond een grote benedictijnenabdij. In het centrum valt de 12de eeuwse Romaanse abdijkerk op.

Deze avond verblijf ik in een gemeentelijke gíte van Sorde l’Abbaye, waar we een heel warme ontvangst krijgen van het tijdelijk verantwoordelijk koppel.

Ik verblijf hier samen met een jong Frans koppeltje stappers. Beiden zijn juist afgestudeerd en willen tijd nemen om hun verder pad rustig en zonder externe druk verder te bepalen. Zeer uitzonderlijk krijgen we een uitgebreid avondmaal en een stevig ontbijt. Er wordt niets gevraagd voor de pelgrims alleen een donativo indien gewenst. Bijzonder te waarderen van deze kleine gemeenschap die leeft onder de vleugels van de abdij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: