Rit 20: Yesa- Puenta-la-Reina

22 juni 2021: Vandaag rit gepland van 80,4 km. Finaal heb ik er 63,6 km afgelegd. Heb enkele opties “offroad” laten vallen. De drang vooruit wordt steeds groter.

Dit is de geplande route
Dit is de uitgevoerde route

Voor definitief mijn rit aan te vatten eerst genoten van het zicht over het weidse landschap.

Het klooster de Leyre bevindt zich dus ten zuidwesten van Pamplona, in de regio Navarra, Spanje, hoog boven het stuwmeer van Yesa. Het was eeuwenlang een belangrijk spiritueel centrum. Het is in de tweede helft van de twintigste eeuw gerestaureerd. Een deel van het klooster is nu in gebruik als hotel. Leyre is het belangrijkste Romaanse monument in Navarra. De abdijkerk, de crypte en de Porta Speciosa (11e-12e eeuw) zijn erg belangrijk.

De rit begint met een steile afdaling naar Yesa.

Langs het Stuwmeer van Yesa met prachtig hemelsblauw water, liggen enkele verlaten dorpjes verscholen op de heuvels. De aanblik van de half ingestorte huizen heeft iets lugubers. In een van de dorpjes leeft zelfs de grootste vale gierenkolonie van de Pyreneeën.

Na Yesa volg ik de N240 tot en met Monreal. Sinds men de nieuwe autostrade A21 heeft aangelegd is deze route erg rustig om te fietsen. Nadien volgen we weer een oude pelgrimsweg die langs de Canal de Navarra loopt. We passeren de dorpen Ludena waar we de Rio Irati kruisen, Nardues-Aldunate, Idocin, Monreal, Campanas, Enériz en Obanos. In het begin glooiende heuvels met akkerland met uitzicht over het dal van de Rio Irati. Nadien meer en meer omringd door hogere donkere heuvels en gebergten. Finaal passeren we valleien met wijngaarden met Navarra-wijnen. De route heeft vele pittige hellingen. Onderweg zijn er wel weinig voorzieningen.

Indocin
Monreal

In Monreal zie ik gelukkig een bar met een gezellig terrasje. Ze blijkt echter gesloten. De vriendelijke uitbater wil me echter wel een verfrissing aanbieden samen met een lekkere tapas. Mogelijk zag ik er wel wat vermoeid uit.

We naderen Puente la Reina/Gares. Twee pelgrimroutes komen hier samen. De via Aragon via Somport en de route vanuit de Roncesvalles. Vanaf hier start de Camino Francés. Kijk echt uit om morgen Puente la Reina te ontdekken.

Het verblijf is een albergue deel van het hotel Jakue. De albergue is alleen toegankelijk voor Camino-gangers op vertoon van hun Credential. Na de douche en het wasje en plasje is het nog even genieten van de fijne open Caminosfeer.

Eén opmerking over 'Rit 20: Yesa- Puenta-la-Reina'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: