Rit 29 Villafranca del Bierzo – Samos.

3 juli 2021: Vandaag een geplande rit van 67,1km. Uiteindelijk heb ik er 65,5 afgelegd.

Vandaag ligt er een zware klepper te wachten om beklommen te worden “de CEBREIRO”. Zal een hoogteverschil van 1000m moeten overwinnen met een 30 km lange klim. En na deze klepper zijn er korte kleine afdalingen en weer een tweetal spitsen die elkander willen overtreffen.

Villafranca del Bierzo – Castillo
Villafranca del Bierzo – Castillo

Vertrek vanuit Villafranca del Bierzo. Bijzondere plek op de Camino, gelegen op 200km van Santiago. Vroeger konden zieke en uitgeputte pelgrims in de Santiago kerk (1186) onder de “poort van vergeving”, ook dezelfde aflaten verkrijgen zoals in Santiago. Dan moesten ze niet verder de hooggebergte trotseren.

Villafranca del Bierzo – Iglesia Santiago en Puerto del Perdón
Villafranca del Bierzo – Plaza Mayor
Villafrancha del Bierzo
Villafranca del Bierzo – San Nicolás
Villafranca del Bierzo San Nicolás
Villafranca del Bierzo Puente medieval
Villafranca del Bierzo – Puente medieval
Villafranca del Bierzo Rio Burbia

De beklimming van de CEBREIRO is de lastigste van de tocht. Gelukkig is er veel bescherming van bomen die lommer geeft. We volgen als fietser de oude historische weg.

We passeren vóór Cebreiro de dorpen Pereje en Trabadelo, Ambasmestas, Ruitelán en Puerto Pedrafita. Nadien dalen we af naar Samos via Triacastela. De ganse beklimming doe ik met in de nabijheid een groep Spaanse fietstouristen. Afwisselend haasje over met de rode lantaarn van deze kleurrijke bende. Als ik de top bereik wordt ik wel beloond met een prachtig vergezicht.

Deze bergkam ligt tussen Léon en Galicia. Het dorp Cebreiro is een van de oudste stopplaatsen voor pelgrims door de ruige omgeving gehuld in mystiek.

O Cebreiro – Pallozas

Cebreiro is de toegangspoort tot de regio Galicië aan de Camino de Santiago. Vanaf hier fiets je in de laatste provincie op weg naar Santiago de Compostela. Ze spreken hier Galego , dus je zou de lokale bevolking kunnen horen praten in een taal die lijkt op het Spaans, maar met enkele significante verschillen. Dit unieke dorp heeft Keltische oorsprong en een 1500 jaar oude geschiedenis. De palloza’s, traditionele stenen huizen, herinneren nog aan vervlogen tijden. Ze waren in bedrijf tot de jaren 1960. En bovendien staat hier de naar verluidt oudste kerk van de hele Camino Francès.

Na deze beklimming zijn er nog enkele korte afdalingen maar ik moet dan nog wel 2 cols van deze zware bergkam overwinnen, waar de westenwinden overheersen. De Alto de San Roque en de Alto de Poio van 1335 m.

Alto San Roque – Pelgrimsbeeld

Voor ik start met de beklimming van de laatste col Alto de Poio, hou ik even halt aan het Pelgrimmonument gericht naar Santiago. Ideale plek om even tot rust te komen.

Galicia is erg verschillend van andere delen van Spanje, voornamelijk vanwege haar Keltische tradities en het groene landschap (ingevolge de grotere neerslag).

Bij de afdaling passeren we Triacastela gelegen in een prachtig gebied met riviertjes en prachtige bosrijke hellingen.

Triacastela

Samos ligt verborgen in de vallei. Naast de indrukwekkende Monasterio San Julián ligt mijn hostel.

Samos – Monasterio

Mijn verblijf in Samos is in een gezellige hostel boven een bar/restaurant. Mijn fiets heeft de avond en nacht aan de toog moeten doorbrengen. Hopelijk kan ik morgen nog op hem rekenen 😉👍.

Samos – Hostel

Het doel nadert met rasse schreden 👍😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: