Santiago: impressies en reflecties

6 tot 8 juli 2021: Enkele dagen van rust, observeren, terugblikken, stil genieten en klaar maken voor de terugreis.

De eerste dag heb ik vooral alles geregeld wat nodig was voor de terugkeer. Daarbij horen natuurlijk ook enkele souvenirs. De rest van de dag laat ik me wat drijven op het ritme van de stad. Waar de stroom vloeit daar volg ik. Tussendoor zet ik me aan de oever en geniet ik van een koffietje op een rustig terrasje. Na al die dagen van grenzen verleggen, is er nu rust zowel lichamelijk als van het gemoed. En eigenlijk is deze laatste het grootst. We hebben de eindmeet gehaald en die voldoening vult heel veel fysieke leegtes.

Bezoek deze dagen geregeld de Kathedraal. Gewoon een pelgrimsmis volgen en de mensen observeren is rustgevend. Ben zelf geen geregelde kerkganger, maar zoals velen van mijn generatie zijn we cristelijk opgevoed. Tijdens onze drukke carriere heeft geloof geen plaats, behalve bij rituele momenten. Maar nu de levensstroom bijna de zee bereikt, brengen deze reflectiemomenten je koestering.

Plan twee dagen in Santiago en terugkeer 8 juli met een rechtstreekse vlucht naar Brussel met de vliegmaatschappij Vueling. Mijn bagage en fiets zet ik af in bewaring in de hostel La Salle. De nederlandse firma Camino Fietstransport zal alles binnen de 14 dagen aan het thuisadres afleveren.

De stad heeft een bijzondere charme. Enerzijds is er de patriachale uitstraling. Dominatie vanuit de architecturale overdondering. Anderzijds zijn er de jeugdige, speelse pelgrims die met hun enthousiasme de hemel kleuren en de wat oudere Caminogangers stil laten genieten.

Tijdens deze laatste dagen kom ik wel tot mijn voornaamste impressies van de Camino. Het is duidelijk dat we meer zorg moeten dragen voor de prachtige natuur en elkaar. Gedurende de tocht ervaar je de krachtige schoonheid van de bijzondere wereld waarin we leven. Maar daarnaast heb ik ook genoten van de sympathie van zoveel mensen onderweg. Er is zeer veel goedheid die dikwijls verscholen zit in kleine dingen. Wanneer je zonder drank zit en je belt aan het eerste beste huis, altijd vriendelijk geholpen worden. Is me zeker een vijftal keren gebeurd. Gratis je ontbijt aangeboden krijgen of gewoon bij het gastgezin aanschuiven voor de avonddis met de rest van de familie. Het spontaan meekrijgen van een lunchpakket voor onderweg. Of de tientallen vragen of men iets voor je kan doen en de sympatieke begroetingen. Heb nooit negativiteit ervaren. Naast de mens voel je ook dat de natuur om aandacht schreeuwt. De tijd van uitstel is voorbij er moet nu actie komen, willen we onze kleinkinderen nog in de ogen willen kijken. “Green Pelgrimage” een nieuw europees project, hopelijk wordt het ook met deze waarden ingevuld.

Het is ook duidelijk, de huidige pelgrims overstijgen meer en meer de oorspronkelijke religieuse objectieven. De Weg verbindt iedereen van goede wil, zonder onderscheid van ras of geloof. Wel is er respect voor de historische fundamenten van dit Europees Erfgoed. De Weg heeft een fantastische toekomst niet alleen de Camino naar Santiago maar ook alle andere pelgrimsroutes en bijzondere tochten die natuur en mens verbinden en respecteren. Buen Camino, het gaat jullie goed tot ergens Onderweg.

PS Hierbij de link naar een nieuwe facebookgroep die ik oprichte met oa ook voorgaande objectieven.

Camino Santiago de Compostela, Rome, Jerusalem.

https://www.facebook.com/groups/1261490984313693/?ref=share

Eén opmerking over 'Santiago: impressies en reflecties'

  1. Bedankt voor de mooie verhalen en foto s. Ik heb ervan genoten.

    Outlook for Android downloaden

    ________________________________

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: